ÇİN’E YERLEŞEN TÜRKLER

Adeta tüm dünya bir Çin tehdidinden bahsediyor. Üretim gücü, maliyet avantajları, dinamik büyümesiyle Çin, rekabette önemli bir olgu. Fakat bir de madalyonun diğer yüzü var. Çin her yıl yüzde 8-10‘lara ulaşan büyüme hızıyla büyük bir Pazar. Ucuz ara malı üretimiyle rekabette kullanılacak bir ülke. Bunu keşfeden şirketler de var. Zorlu’dan TEBA’ya, Arçelik’ten Demirdöküm’e, Garanti Bankasından Şişe Cam’a pek çokları Çin’de faaliyet gösteriyor.

Türk şirketleri, 1990’lı yılların ilk yarısından itibaren Çin’e ilgi göstermeye başladılar. Çin, kapılarını yabancı sermayeye açınca, tüm dünyadaki şirketler gibi, Türk firmalarının da 1.3 milyar nüfuslu Pazar karşısında iştahı kabardı.

Şu anda Türk firmalarının Çin’deki toplam yatırımı 25-30 milyon doları buluyor. Sektörel bazda değerlendirildiğinde ise Çin’deki Türk yatırımlarının daha çok tekstil ağırlıklı olduğu görülüyor. Silk&Cashmere, Mozaik Tekstil ve Zorlu Tekstil’in Çin’de tesisleri bulunuyor. Ayrıca Şişecam, Teba, Demirdöküm, Garanti Bankası ve Çimtaş gibi çok sayıda şirketin de bu ülkede ciddi girişimleri var.

Koç holding kuruluşlarından Demir Döküm, Chung Mei İndustries Limited ile 2002 yılında stratejik ortaklık gerçekleştirdi.

ÇİN'DE YATIRIMI OLAN TÜRK ŞİRKETLERİ NELER YAPIYOR?
 
Akman Holding Makine ve teçhizat ihracatı yapıyor. Anahtar teslim fabrikalar kuruyor. Golden markasıyla
meyve nektarı üretip pazarlıyor. Ambalaj malzemeleri ihracatına başlayacak.
 
Arçelik 1999'dan beri satın alımlarının bir kısmını Çin merkezli olmak üzere Uzakdoğu'ya
kaydırmış durumda. Küçük ev aletleri ve küçük buzdolaplarını Çin'de ürettiriyor.
 
Çimtaş Çin'de gaz ve buhar tribünlerinin teknolojik boru sistemlerini üretiyor. Ürünleri doğal gaz
yakıtlı kombine çevrim enerji santrallerinde kullanılıyor.
 
Demirdöküm Cuhng Mei İndustriel ile 2002'de stratejik ortaklık yaptı. Atıl durumda olan yağlı
radyatör üretim tesislerini Çin'in Dongguan eyaletine taşıdı.
 
Garanti Bankası Şangay'daki ilk Türk Bankası olarak faaliyet gösteriyor. Çin bankalarıyla ilişkileri
geliştiriyor. Türk müşterilerinin ihtiyaç duydukları sektörlerde araştırma yapıyor.
 
Silk&Cashmere 1992'den beri Çin'in Moğolistan Bölgesi'nde fabrikası var. Kaşmir ve ipekten hazır
giyim üretiyor. Ürünlerini kendi markasıyla Çin ve Avrupa ülkelerine pazarlıyor.
 
Zorlu Tekstil Şangay'da satın alma ofisi var. Bünyesindeki şirketlerin hammadde ve yarı
mamül alımlarını bu ofis aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Cashmere, 1992’den beri kaşmer ve ipeğin anavatanı olan Çin’in Moğolistan Bölgesi’nde fabrikası var. Silk&Cashmere Yönetim Kurulu Başkanı Çin’in yakında tekstilde dünya markaları çıkaracağını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Çin marka yaratmayı gündemine aldı. Tasarıma önem vermeye başladılar. Eskiden Çinli firmalar sadece taklit ederlerdi. Bünyelerinde tasarımcılar çalışmazdı ama artık sizi 10 kişilik tasarım ekibi ellerinde koleksiyonlarla karşılıyorlar. Kapasite, yüksek makine parkı yada çalışan sayılarıyla övünmüyorlar.

Çin’in en büyük ihracat kalemleri arasında beyaz eşya ve elektronik ürünler yer alıyor. Devletin de teşviki ile firmalar bu alana büyük yatırımlar yapıyorlar. Teba Şirketler Grubu EV Aletleri Grup Başkanı Neşet Serter, Çin’deki klima üretim kapasitesinin son yıllarda çok büyüdüğünü belirterek, Dünyadaki toplam klima talebinin üzerinde bir üretim kapasiteleri var. Çin iç piyasası da bu yatırımları tetikliyor diyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005