Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avrupa Birliğini Açıklayınız? Avrupa Birliği Tarihçesi  Pdf 

İkinci Dünya Savaşı sonrası, zayıflamış bulunan Avrupa ülkelerinin ABD'ne bağımlı kalmaması için Avrupa ülkeleri işbirliği içine girmişlerdir. 

Bu amaçla ilk olarak altı Avrupa Ülkesi, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Lüksemburg'un katılımı ile 1951'de imzalanan Paris Antlaşması ile Avrupa Kömür ve Çelik Birliği'ni kurmuşlardır.

Kömür ve çelik alanında oluşturulan bu birliği tüm sektörlere taşımak amacıyla, 25 Mart 1957 yılında Roma Antlaşması ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (EUROATOM) kurulmuştur. Avrupa Ekonomik Topluluğunun nihai amacı Avrupa'da siyasal bütünlüğe ulaşmaktır. 

Avrupa Birliği Konseyi 

AKÇT, AET ve EUROATOM'ın organları 1969 tarihinde yürürlüğe giren bir anlaşma ile birleştirilmiş ve oluşturulan birliğe Avrupa Toplulukları adı verilmiştir. Üye sayısı şu anda 15'tir. (Sonradan katılan Üyeler: İngiltere: 1973, İrlanda: 1973, Danimarka: 1973, Yunanistan: 1981, İspanya: 1986, Portekiz: 1986, Avusturya: 1995, İsveç: 1995, Finlandiya: 1995) 

Türkiye birliğe üyelik için 1959'da başvurmuş, 12 Eylül 196.3'te imzalanan ve 1 Aralık 1964'te yürürlüğe giren Ankara Antlaşması ile ortaklık kurulmuştur. Ancak henüz tam üye olunamamıştır. 6 Mart I995'te ise gümrük birliği antlaşması imzalanmıştır. 

Avrupa Serbest Ticaret Bölgesini Açıklayınız? 

1960 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun kuruluşunu takiben Stockholm Konvansiyonu olarak da adlandırılan anlaşma ile İngiltere, Avusturya, Danimarka, Norveç, Portekiz, İsveç, İsviçre, tarafından kurulmuştur.

Birliğin amacı, Batı Avrupa'da gümrük vergileri ve eş etkili vergileri, miktar kısıtlamaları ve ticaret üzerindeki diğer engellerin ortadan kaldırılmasıyla dünya ticaretinin serbestleşmesine öncülük etmek şeklinde ifade edilmektedir. Üye ülkelerin çoğunun AT'ye katılmaları sebebiyle etkinliği oldukça azalmıştır.

Karar organı sadece konseydir. Konseyde üye ülkelerle ilgili alınan kararlar bağlayıcıdır. Fakat uluslarüstü bir niteliği olmadığı için kararlan üye ülkelerin hükümetleri kendileri uygulamaktadır. 

İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ni Açıklayınız? 

Nüfusunun çoğu veya tamamı müslüman olan 56 ülkenin üye olduğu ve bu ülkeler arasında siyasi iktisadi, kültürel, bilimsel ve sosyal dayanışmayı ve işbirliğini amaçlayan bir uluslararası kuruluştur. 1969 yılında toplanan 1. İslam zirvesiyle temelleri atılmıştır.

Teşkilatın en önemli karar organları, İslam Zirve Konferansı, Dışişleri Bakanları Konferansı, ve Daimi Komitelerdir.

İSEDAK'm önemli projeleri aşağıdaki gibidir: 

İhracat Finansmanı Mekanizması: Bu mekanizma Türkiye'nin önerisi ile gündeme alınan İSEDAK projesi olarak 1987 yılında İslam Kalkınma Bankası bünyesinde faaliyet geçmiştir. Mekanizmanın amacı İKT üyesi ülkeler arasında geleneksel olmayan malların ticaretini artırmaktır. Bu suretle vadesi 1 yıl olan İKB ticaret finansmanının vadesi 5 yıla çıkartılmıştır. İşlemlerde faiz yerine, vadeye göre değişen ve mark-up denilen bir bedel tahakkuk ettirilmektedir. Sözkonusu işlem masrafı 2 yıla kadar vadelerde % 5,5 2-6 yıl arasında % 6 olarak tahukkuk ettirilmektedir ki benzer mekanizmalardan çok düşük olduğu görülmektedir. Mekanizmaya şimdiye kadar 22 ülke katılmıştır. Türkiye mekanizmadan en fazla yararlanan ülkelerden biridir. Mekanizma için şimdiye kadar tahhüt edilen sermaye miktarı 314 Milyon İslam Dinarıdır. Ödenmiş sermayesi ise 131 islam Dinarı'dır. 

Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Şirketi: Yine Türkiye'nin önerisi ile gündeme alınan bir İSEDAK projesi olan kurum, İKB'na bağlı ayrı bir tüzel kişilik olarak 1994 yılında kurulmuş, Temmuz 1995'te 25 Milyon İslam Dinarı sermaye ile faaliyet başlamıştır. Şirketin toplam sermayesi 100 Milyon İslam Dinarı (yaklaşık 146 Milyon Dolar) dır. Bu sermayenin yarısı İKB tarafından karşılanmıştır. Anlaşmayı bu güne kadar 30 ülke imzalamış ve 13 ülke de onaylamıştır. Ülkemiz bu anlaşmayı 1992 yılında imzalamış 1996 yılında kanun ile sonuçlandırılmıştır. 

Şirketin ihracat kredisi hizmeti, kredili ihracatta, yani bedeli bir vade sonunda tahsil edilmek üzere yapılan ihracat işlemlerinde, ihraççıların sattığı malın bedelini ithalatçıdan tahsil edememe riskine karşı korunmasını sağlamaktır. Kurum aynı zamanda, islam ülkeleri arasındaki yatırımları, çeşitli ekonomik ve siyasi risklere karşı sigorta etmektedir. 

Ticaret Tercihleri Sistemi: Bununla ilgili çerçeve anlaşması 1990 yılında İKT üye devletler arasında imzalanmıştır. Amacı, anlaşmaya taraf ülkeler arasında, tarifelerden başlamak üzere, tedricen tarife benzeri ve tarife dışı tavizlerin de teati edilmesi suretiyle İKT arasındaki ticaretin artırılmasını sağlamaktır. Anlaşmayı şimdiye kadar Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 22 ülke imzalamış ve Türkiye dahil 6 ülke onaylamış bulunmaktadır. 

Ticaret Enformasyon Ağı: Üye ülkeler arasında ticaretle ilgili verilerin süratle toplanması, işlenmesi, analizi ve yayımının sağlanması amacıyla bir bilgi ağının kurulmasını amaçlamaktadır.

Kliring Birliği: Henüz uygulamaya geçilememiştir. Bunda petrol ihracatçısı ülkelerin petrolün bu uygulamanın dışında tutulması istekleri yatmaktadır. 

Standartlarn Harmanizasyonu: Türkiye'nin önderliği'nde yürütülen bir projedir. Amacı üye ülkeler arasında ticareti olumsuz yönde etkileyen standart uyuşmazlıklarının giderilmesi ve tekdüzeliğin sağlanması yatmaktadır. 

Karadeniz Ekonomik İşbirliğini Açıklayınız? 

Türkiye'nin öncülüğü'ndc başlatılan çalışmalar sonucunda 25 Haziran 1992 tarihinde İstanbul'da düzenlenen zirve toplantısında kurulmuştur. Yalta'da 5 Haziran 1999 tarihinde imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Amacı üye ülkelerin, yakınlıklarından, potansiyellerinden, ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı özelliklerinden yararlanarak aralarındaki ikili ve çok taraflı ekonomik, teknolojik ve sosyal ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve daha da geliştirilmeleri, böylelikle Karadeniz havzasının bir barış, istikrar ve refah bölgesi olmasını sağlamaktır. Başlıca proje faaliyetleri şöyle özetlenebilir: 

1-  KEİ Ticaret ve Kalkınma Bankası: Merkezi Selanik'te olan banka, 1 Haziran 1999 tarihinde faaliyete geçmiştir. Başkanı 4 yıllık süreyle atanmakta olup ilk başkanı bir Türk'tür. Bankanın kayıtlı sermayesi I Milyar SDR, taahhüt edilmiş sermaye 300 Milyon SDR, ödenmiş sermayesi 100 Milyon SDR'dir. Sermayenin yarısı geçerli döviz, diğer yarısı ulusal para olarak ödenmektedir.

2- KEİ Serbest Ticaret Alanı Oluşturulması

3- KEİ İstatistik Veri ve Ekonomik Bilgi Değişimi

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Sağlık Bilgileri

Since 2005