Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Türkiye 

Banka'nın amacı, SSCB'nin dağılmasından sonra üye olan Türk Cumhuriyetleri'de dahil olmak üzere, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin ekonomik ve kültürel gelişimini teşvik etmektir. 

Buna bağlı olarak Banka, gerek bu ülkelerdeki özel sektörü güçlendirip, yabancı yatırımları teşvik ederek, gerek sanayi sektörünü yeniden yapılandırmaya çalışarak, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde kredi-yatırım, garanti ve teknik yardım şeklinde imkanlar sağlamaktadır. Bankanın şu anda, 26'sı faaliyet ülkesi olmak üzere toplam 60 üyesi bulunmaktadır.

Bankanın işlevleri;

1-  Özel sektör yatırımlarını teşvik etmek,

2-   Ulusal ve yabancı sermaye ve tecrübeli bir yönetim ile ekonomik canlılığı sağlamak,

3-      Kişisel girişimciliği desteklemek ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirmek,

4-  Projelerin hazırlanması, finansmanı ve gerçekleşmesi amacıyla teknik yardım sağlamak, ve

5-  Sermaye piyasalarının gelişimini teşvik etmektir.

Banka kaynaklarının %60'ını özel sektörün desteklenmesi, kalan %40'ını ise alt yapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi amacıyla kullanmaktadır. 

16 Nisan 1991 tarihinde faaliyete geçmiş olan EBRD 'na ülkemiz, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki ve özellikle Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlıklarına kavuşan Orta Asya Cumhuriyetlerindeki yeni yatırım olanaklarından girişimcilerimizin yararlanması ve dış ticaret imkanlarının artırılması amacıyla donör ülke sıfatıyla üye olmuştur.

EBRD kurucu üyelerinden olan Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerindeki ve Orta Asya Cumhuriyetlerindeki demokratik ve ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla önemli bir rol üstlenmiştir. Türkiye'nin bölgede öncülüğünü yaptığı projelerde bu doğrultudaki çabaların bir göstergesidir, (ilkemiz, bankada sahip olduğu İcra Direktörlüğü Vekilliği görevi nedeniyle, orta Asya Cumhuriyetlerinde yeni başlayan kalkınma sürecini hızlandırmak ve bu cumhuriyetlerin piyasa ekonomisine ve çoğulcu demokrasiye geçişlerini kolaylaştırmak için Banka kaynaklarının özellikle bu ülkelere dengeli dağılmasında etkili olabilmektedir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Sağlık Bilgileri

Since 2005