Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Entegrasyon Çeşitleri (Veya Aşamaları) Nelerdir? 

1.  Serbest Ticaret Antlaşmaları: Bu antlaşmaların amacı, uluslararası ticarette karşılaşılan engelleri azaltmak veya ortadan kaldırmak veya yeni engellerin konulmasını önlemek için çaba göstermek suretiyle taraf ülkeler arasında ticaret hacmini artırmaktır. 

2.  Serbest Ticaret Bölgesi (STB): STB bütünleşme derecesinin en düşük olduğu entegrasyon türüdür. STB'nde entgrasyona dahil ülkeler arasındaki ticarette mevcut gümrük vergisi ve eş etkili vergiler ile miktar kısıtlamalarının (kota, tarife) kaldırılması amaçlanmakta, entegrasyon dışı kalan ülkelere uygulanan kısıtlamaları her ülke kendisi belirlemektedir. STB'nde herhangi bir alanda ortak politika uygulanması sözkonusu değildir. STB sınırları içinde üye ülkeler arasında mal hareketleri serbestleşmesi ile birlikte entegrasyon öncesine oranla çok daha geniş bir Pazar oluşturulmuş olmaktadır. 

3.  Gümrük Birliği: Gümrük birliğini oluşturan ülkeler, birlik içinde ticari serbetleşmenin yanısıra, birlik dışında kalan üçüncü ülkelere yönelik olarak da bir ortak gümrük tarifesi uygulamak suretiyle STB'nden daha ileri bir entegrasyonu gerçekleştirirler. Gümrük birliği dahilinde ortak gümrük tarifesinden elde edilen  gelir, üye ülkeler arasında önceden tespit edilen oranlarda paylaştırılır veya birliğin ortak harcamaları için kullanılır. 

4.   Ortak Pazar: Ortak pazarda gümrük birliğinden farklı olarak, entegrasyona dahil olan ülkeler arasında üretim faktörlerinin de serbest dolaşımı öngörülmektedir. Sözkonusu dolaşımın gerçekleştirilmesi için belirli ekonomik, mali, ve sosyal politikalar alanında uyumlaştırılmaya gidilmesi gerekmektedir. 

5.  Ekonomik ve Parasal Birlik: Ekonomik ve parasal birlik birbirlerini tamamlayıcı nitelik göstermektedir. Ekonomik birlik ekonomik entegrasyonun son aşamasını oluşturmaktadır. Ekonomik birlik çerçevesinde ortak pazardan farklı olarak, birliğe üye ülkelerin ekonomi politikalarında uyumun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ortak tarım politikası, ortak ticaret politikası, ortak para birimi ve para politikası uygulanması ve ulusal bazdaki kararların bile bu konudaki üst birliğe bırakılması gerekmektedir. 

Parasal birliğin gerçekleştirilmesi için ise, ulusal paraların tam konvertibiltesinin sağlanması, birlik içinde sermaye hareketlerinin serbestleştirilmesi, mali piyasaların bütünleşmesi ve ulusal paralar arasında dalgalanma marjlarının ortadan kaldırılarak döviz kurlarının geri dönülmez bir şekilde sabitleştirilmesi gibi hususların sağlanması gerekmektedir. 

Günümüzde tam bir ekonomik birliğe yaklaşmış tek entegrasyon Avrupa Birliği'dir.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Sağlık Bilgileri

Since 2005