Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ülkelerin Dış Ticarete Müdahaleleri Hangi Yollarla Olmaktadır? 

Gümrük Tarifeleri Ticaret 

Serbest ticaret ülkelerin yararına olduğu gibi, dünya kaynaklarının da etkin bir şekilde kullanılması demektir. Buna rağmen, ülkelerin uluslararası mal hareketlerine müdahale ettikleri görülmektedir. Gerçekten her ülkenin gümrük tarifeleri, kotalar ve sübvansiyon vb'lerini benimsedikleri görülmektedir. Ülkeler bu yola neden başvurmaktadır ? Bu tabii ki ülkelerin uluslararası ticaret politikalarının bir sonucudur. 

Gümrük Tarifesi Nedir 

Dış Ticarette Gümrük Tarifelerinin Önemi Nedir? 

Gümrük tarifeleri mallar bir ülkenin gümrüğünden geçerken tahsil edilen vergi oranlarını gösteren listedir. Tarifelerle ilgili vergiler spesifik ve ya advalorem olabilir. Spesifik vergilerde malın miktarına göre vergi öngörülür. Advalorem vergilerde ise malın değerine göre vergi öngörülür. 

Advolerme vergilendirmede FOB veya CF olmasına göre vergi değerlemesi farklı olabilir. FOB güvertede teslim anlamına gelmekte, CF'te ise sigorta ve navlun da malın bedeline girmektedir. 

Sanayileşmiş ülkelerde tarife merdiveni uygulaması da yapılabilmektedir. Tarife merdiveninde, hammaddelerden başlayarak ara mallara, nihai mallara doğru artan bir oran uygulanır. 

Gümrük tarifelerinin,

Devlet geliri etkisi,

Gelirin yeniden dağılımı etkisi,

Himaye (koruma) etkisi,

Fiyatlara etkisi,

Ticaret hadlerine etkisi bulunmaktadır. 

Dış Ticarette Kota Ne Demektir? 

Kota miktar kısıtlaması demektir. Kota sisteminin uygulanmasının başlıca nedeni, ülkenin ihracatına oranla ithalatının çok fazla olması ( ödemeler bilançosunun dış ticaret açığı vermesi) ve ithalata ayırtedici bir kontrol uygulanarak dengenin sağlanmak istenmesidir. 

Dış Ticarette Tarife ve Kota Dışı Engeller Nelerdir? 

GATT'a göre tarife dışı engeller, gümrük vergileri dışında kalan ve serbest ticareti kısıtlayan her türlü önlemdir.

Son yıllarda dış ticarette tarife ve kotaların yerini tarife ve kota dışı engeller almaya başlamıştır. Bu şekilde himayeciliğin çeşitli şekillerde yaygınlaşmasına yeni himayecilik denmektedir. Tarife ve kota dışı engeller, sanayi ve ticaret sübvansiyonları, emniyet standartları,gönüllü ihraç kotaları, munzam pazarlama anlaşmaları, hükümetlerin ticareti engelleme politikaları, referans fiyatlar, damping vb'dir. İçlerinde en yaygını sübvansiyonlardır. 

Sübvansiyon Nedir? Sübvansiyonlar 

Hükümetler, yerli üreticilere ticaret durumlarını düzeltmek için sübvansiyonlar verebilir. Sübvansiyonlar, yerli üretici firmaların mallarını gerçek maliyetlerin altında satabilmelerine imkan sağlar. Ülke hükümetleri belli yerli sanayi dallarının gelişmesini istiyorsa, onların gelişmesini sağlamak için sübvansiyonlar verir. Bu sübvansiyonlar satış farkının bizzat üreticiye ihraçtan sonra ödenmesi yoluyla, vergi imtiyazları sağlamak yoluyla, sigorta düzenlemeleri yapmak yoluyla, piyasa faiz oranlarının altında kredi vermek yoluyla yapılabilir. 1. Yol GATT tarafından yasaklanmıştır. 

Damping Nedir? Damping Uygulaması 

Damping uluslararası fiyat farklılaştırmasının bir şekli olarak tanımlanmakladır. Aynı malın yurtiçine göre yurtdışına daha ucuz satılmasıdır. Pratikte malların yabancı piyasalarda üretim maliyetlerinin allında satılması olarak tanımlanır. Münferit, yıkıcı ve sürekli olmak üzere üç çeşidi vardır.

Münferit dampingde, üretici firma aşırı stoklara sahip olduğu malı yabancı piyasalarda yurtiçindekine oranla daha ucuz satmasıdır. 

Yıkıcı damping, firmanın uluslararası rakiplerini piyasadan silmek amacıyla yaptığı dampingtir.

Sürekli damping ise, bir firma piyasa payını maksimum kılabilmek için devamlı olarak yurtdışı piyasalarda ucuza mal satmaktadır.

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü - Sağlık Bilgileri

Since 2005