Türkiye Ekonomisi
Dünya Ekonomisi
Osmanlı Ekonomisi
Finansal Ekonomi
İşletme Ekonomisi
Hizmet Ekonomisi
Kalkınma Ekonomisi
Tarım Ekonomisi
Borsa ve Yatırım
Ekonomi Sözlüğü
Ekonomi Ders Notları
Ekonomi Düşünürleri
Genel Ekonomi Soruları
Özel İstatistik Arşivi
Özel İktisat Konuları
Açık Öğretim İktisat
Ekonomi Kurumları
Kamu Yönetimi
Kamu (Devlet) Maliyesi
Sigortacılık Konuları
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1929 Ekonomik Buhranını Türkiye'ye Etkileri 

Dünya kapitalist pazarı içinde yer almış Türkiye için bu buhranın etkilerinden kaçınmak imkânsızdı. Nitekim 1930’dan itibaren Türkiye iktisadi ve siyasi hayatındaki gelişmeler tekelci kapitalizmin buhranı ile yakından ilgilidir.

Cumhuriyet Türkiyesine yabancı sermaye girmediği için Batı kapitalizmine bağlılık daha çok dış ticaret kanalıylaydı. Bu yüzden buhran da etkisini dış ticaret yoluyla hissettirdi. Türk dış ticareti genellikle tarımsal ürün ve hammadde ihracına ve sanayi maddeleri ithaline dayandığı için, tarımsal ürünlerdeki büyük fiyat düşüşleri dış ticaret hacmimizi daralttı. 1929 yılının Türkiye açısından ikinci bir talihsizliği ise Lozan’da halledilemeyen dış borçlar sorununun, 1928’de Milletler Cemiyeti aracılığıyla halledilerek ödemelerin başlamış olmasıydı. Meselenin çözümleniş şekli Türkiye için bir başarı olmakla beraber, yıllık ödemeler genel bütçe harcamalarının %13-18’i gibi önemli bir kısmını yutuyordu.

Kapitalist dünya buhranının Türkiye’deki etkilerini inceleme, bu dönemde memleketimizdeki “devletçilik” uygulamasını incelemeyi gerektirir. Aslında bu uygulamalar karmaşık ve çok yönlüdür. İktisadi hayatı olduğu gibi, siyasi rejimi ve ideolojik gelişmeleri de ilgilendirir. Bu bakımdan “devletçiliik” açık bir kavram değildir ve fikir hayatımızda hâlâ devam eden bir çok karışıklıklara ve yanlış anlamalara yol açmıştır.

            İktisadi hayata devletin müdahalesi esasen çok eskiden beri vardı. Ancak iktisadi buhranla birlikte girilen dönemde bu müdahalenin uygulama alanı genişlemiştir. Türkiye ekonomisinde devlet müdahalesi çeşitli biçimlerde uygulanmıştır.  

            Buhranla beraber tarımsal ürünlerin fiyatları düşmüş, ithal mallarımızın fiyatları ise yükselmişti. Bu durum bir taraftan dış ticaret hacmimizi daraltmış, diğer taraftan da çiftçilerimizin durumunu sarsmıştı.

            Dünya buhranı Türkiye’de genel fiyat seviyesini düşürmüştü. Bu durum bütçe gelirlerine de yansımış ve bütçe gelirleri 1929’da 224 milyon liradan 1933’te 205 milyon liraya kadar düşmüştü. Bu dönemde gümrük ayarlamalarının yapılmasına rağmen, gümrük vergileri de 1930’da 55 milyon liradan 1934’te 33 milyon liraya düşmüştü. Bu durum dış ticaretteki daralmadan ileri geliyordu. Nitekim ithalat değerimiz 1929’da 256 milyon liradan 1933’te 74 milyon liraya, ihracat değerimiz ise aynı dönemde 155 milyon liradan 96 milyon liraya düşmüştür. O zamanlar ithalatın büyük bir nisbetinin tüketim mallarına gittiği düşünülürse, buhranın Türkiye’deki etkisi “Bir avuç şehirlinin medeni ihtiyaçları için getirilen malları tüm toprak ürünlerimizle karşılayamamak” şeklinde ortaya çıkmıştı.

-----1929 Ekonomik Buhranı
-----
1929 - Büyük Çöküş
-----
1929 - Kartlar Yeniden Dağıtılıyor
-----
1929 Krizinin Görünmeyen Yönleri
-----
1929 Buhran Yılları ve Türkiye

 

 

Anasayfa - İktisat - Makale - Ekonomi - Borsa - İstatistik - Türkiye Ekonomisi - Ekonomi Sözlüğü

Since 2005